Din lokala leverantör av digital-TV och bredband

Dhcp konfiguration

Nedan följer generella guider för hur man konfigurerar olika operativsystem för automatisk ip-tilldelning (dhcp). Längst ner finns även en allmän guide för hur man konfigurerar en router för detta.

Viktigt! Vid byte av router eller vid byte av dator som är kopplad direkt till modemet så behöver ni kontakta oss på kundtjänst för att nollställa systemet här hos oss för att möjliggöra ny automatisk ip-tilldelning till den nya routern eller datorn.

Windows XP/2000

 1. Klicka på Start-menyn och öppna Kontrollpanelen.
 2. Klicka på ”Nätverk och Internet” och sedan posten med titeln ”Nätverksanslutningar”. Om du använder klassiskt läge dubbelklickar du direkt på ”Nätverksanslutningar”
 3. Högerklicka ikonen ”anslutning till lokalt nätverk” och välj ”Egenskaper”. I det fönster som öppnas letar du reda på ”Internet Protocol (TCP /IP)” och dubbelklickar på den.
 4. Markera radioknapparna med titeln ”Erhåll en IP-adress automatiskt” och ”Erhåll DNS-servern automatiskt” för att aktivera DHCP. Om du inte ser dessa knappar, se till att du har fliken ”Allmänt” vald. Klicka på ”OK” knappen för att stänga detta fönster. Klicka sedan på ”OK” knappen för att stänga adaptern fönstret Egenskaper.
 5. Starta sedan om kabelmodemet genom att bryta strömmen till det fram och tillbaka.

 

Windows Vista

 1. Gå in under startmenyn. Välj ”kontrollpanelen”.
 2. I kontrollpanelen klickar du på ”visa nätverksstatus och –åtgärder” under ”nätverk och Internet”. Du kan även klicka direkt på ikonen ”Nätverks- och delningscenter” om den finns med.
 3. I nätverks- och delningscenter klickar du på ”Visa Status” under ”Nätverk (Publikt nätverk)”.
 4. Klicka på knappen ”Egenskaper”.
 5. Markera ”Internet Protocol Version 4” och klicka på knappen ”Egenskaper”.
 6. Markera radioknapparna med titeln ”Erhåll en IP-adress automatiskt” och ”Erhåll DNS-servern automatiskt” för att aktivera DHCP. Om du inte ser dessa knappar, se till att du har fliken ”Allmänt” vald. Klicka på ”OK” knappen för att stänga detta fönster. Klicka sedan på ”OK” knappen för att stänga adaptern fönstret Egenskaper.
 7. Klicka sedan på ”OK” här och i alla föregående bilder tills du är tillbaka på bilden ”Status för anslutning till lokalt nätverk”. Klicka på ”Stäng”.
 8. Stäng sedan fönstret ”Nätverks- onch delningscenter” genom att klicka på det röda krysset upp i det högra hörnet
 9. Starta sedan om kabelmodemet genom att bryta strömmen till det fram och tillbaka.

 

Windows 7

 1. Klicka på ”Start-knappen” och välj Kontrollpanelen. Sedan klickar ni på ikonen ”Nätverk och delningscenter” och går vidare.
 2. Till vänster klickar ni på ”Ändra inställningar till nätverkskortet” och går vidare och klickar på höger musknapp på ”Anslutning till lokalt nätverk” och ”Konfigurera”.
 3. Markera därefter ”Internet Protocol Version 4 (TCP/IPv4)” och ”Egenskaper”.
 4. Markera radioknapparna med titeln ”Erhåll en IP-adress automatiskt” och ”Erhåll DNS-servern automatiskt” för att aktivera DHCP. Och sedan OK så är du färdig med konfigurationen.
 5. Starta sedan om kabelmodemet genom att bryta strömmen till det fram och tillbaka.

 

Konfigurera en router för dhcp

Läs i manualen till routern hur detta går till eller försök med detta:

Anslut datorn med nätverkskabel till en av routerns LAN-portar.

Logga in på routern genom att skriva dess IP-adress i adressfältet på din webbläsare/browser. Vanliga är 192.168.0.1 (D-Link, Netgear), 192.168.1.1 (Linksys, Netgear), 192.168.2.1 (Belkin) En inloggningsruta kommer fram och där kan ni testa med följande uppgifter: (som regel routerns fabriksinst) Det kan även stå på undersidan av routern vilket som är dess användarnamn och lösen.

User: admin

Password: [blank], admin, password eller 1234

När ni väl är inne i routern ska ni leta reda på inställningen för Wan-inställning eller Internet-inställning, men kan även finnas under annan benämning.

Där ska ni sedan välja automatiska ipuppgifter (dhcp). Välj att spara ändringarna.

Datorn/datorerna som är kopplade efter routern ska ha automatisk tilldelning av ip.

Starta sedan om Router, Kabelmodem och dator och ni bör vara ansluten.